9 Eylül 2015 Çarşamba

ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI



       Adı Kur' an' da geçen bu meyve bilinen hiçbir zarar ve yan etkisi bulunmayan, dolayısıyla mutlaka faydadan ibaret kabul edilen bir şifa deposudur. Uzun ömürlü zeytin ağacı, yaprağı, gövdesinin kabuğu ve meyvesi ile şifa dağıtır. Başka hiçbir besin maddesinde rastlanmayıp sadece zeytinde bulunan uçucu yağlar ve organik asitler vardır. Yaprakları idrar söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Şeker hastalığından tansiyona kadar birçok derde devadır. Zeytinyağlı sabunlar saç dökülmesini önler, saçın çabuk uzamasını sağlar ve onarır. Besleyici değeri çok fazla olan zeytin bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitamini ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor ve magnezyum mineralleri içerir. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Ülkemizde sadece yağ olarak kullanılmıyor olması ayrı bir güzelliktir. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan Zeytinin ebadı önemli değildir. Az işlenmiş olanı tercih edilmelidir. ( kimyasal işlem görenlerin faydası kaybolmakta hatta zararlı hale gelebilmektedir). Kırma zeytin en az müdahalenin yapıldığı zeytin çeşididir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder