16 Haziran 2015 Salı

Günlük yenilen yiyeceklerin fayda ve zararları, şifalı yönleri



Ispanak:
Pişmiş veya kuru olarak yenmesi akciğer ve göğüse faydalıdır. Mideyi yumuşak tutar. Bel ağrılarını geçirir.
Pirinç:
Sütle pişmişi meniyi arttırır. Suyu ile yıkamak organların kirini temizler. Pişmişi mideyi debağ eder.
Soğan:
Eritici,  kesici, ve ferahlık vericidir. Damarların ağzını açar. Şiddetlisi, acı olanı, yüzü kızartır. İtidalle yenmesi iştahı arttırır. Fazla yemek baş ağrısı verir, akla da zarar verir. Pişmiş soğanın gıdası çoktur lakin susatıcıdır. Basur ağızlarına açar, kanatır. İdrarı çoğaltır. Karnı boşaltır.Romatizmaya faydalıdır. Pişmiş soğan çıbanları deşer ve ağrılarını giderir.
Yumurta :
En iyisi yağda yarım pişmiş şeklidir. Tavuğun beynidir. En faydalısı piliç yumurtasıdır. İçi sarısı hararet verici, beyazı soğuk vericidir. İkisi de nemli ve faydalıdır. Beyazı yüze sürülürse güneşin ve ateşin tesirine, ağrılarına, boğaz gıcıklarına, ses sıkıntısına, öksürüğe, nefes darlığın,  kan azlığına faydalıdır. Beyaz tavuk yumurtası,  mide ifrazatını arttırır. Gıdası fazladır. Çabuk hazm olur. Meniyi arttırır. Yumurta sarısını pişirip yemek kabız yapar. Mazının döğülmüşü ile karıştırıp yemek ishali keser. Ziftle karıştırıp çıbana bağlanırsa açar ve içindeki cerahati çeker, boşaltır. Yumurta et kuvvetindedir çünkü hayvanın bir parçasıdır. Sarı olanı makbüldür.
Fındık:
Hazmı güçtür. Hararet vericidir. Baş ağrısı romatizma ve mide bozukluğunu doğurur. Dimağın işleyişine faydalıdır. Öksürüğe iyi gelir.
Ceviz içi:
Hazmı güçtür. Hararet vericidir. Bal ile karıştırıp yemek soğuk almış mideye iyi gelir.
Peynir:
Tazesi soğuk verici ve nemlidir. Eskisi hararet verir. Gıdası kuvvetlidir. Şişmanlatır. Fakat mesane de taş yapar.
Leblebi:
 Bel ağrılarına iyi gelir. Diş etleri ağrısını, bağırsak veremlerini giderir. Damarları açar. Sesi berraklaştırır. Gıdası iyidir. Pişmişi vücuttaki su birikintilerine faydalıdır. Böbrek ve mesane  taşlarını düşürür. Meniyi çoğaltır. İdrarı arttırır. Doğurmayı kolaylaştırır.
Buğday:
Hararet ve rutûbeti mutedildir. Kızartılmış buğdayın hazmı ağırdır. Solucan yapar. Gıdası kuvvetlidir.


(devamı yazılacaktır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder